A fegyelemindex körbejárása

Tartalmi vonatkozások és szervezeti meghatározottság

Szerzők

  • Paksi Borbála
  • Széll Krisztián
  • Fehérvári Anikó

DOI:

https://doi.org/10.18030/socio.hu.2019.4.1

Kulcsszavak:

fegyelemindex, problémás magatartás- és viselkedési formák, informális szervezeti jellemzők, szervezeti bizalom, szervezeti légkör

Absztrakt

Az oktatási rendszer feladata – a tudásátadás mellett – az értékek, viselkedési minták átadása. A kulturális reprodukció funkciójának gyakorlása révén az oktatási rendszer részt vesz a társadalmi integráció biztosításában. E tekintetben – más társadalmi alrendszerekhez képest – az oktatási rendszer kiemelt jelentőséggel bír, egyrészt az értékek, gondolkodásmódok elsajátítása, alakítása, másrészt a problémás magatartások kialakulása szempontjából érzékeny fejlődési periódusban lévő populáció nagyarányú elérése révén. Az iskolában megjelenő normarendszer, az ahhoz való alkalmazkodás mértéke kapcsolatban áll az iskola eredményességével is.
A tanulmány célja a problémás magatartás- és viselkedési formák, illetve az azokra vonatkozó pedagógusi percepciók szervezeti meghatározottságának empirikus vizsgálata. Elemzésünk fókuszában az évente ismétlődő Országos kompetenciamérés (OKM) keretében gyűjtött, a különböző problémás magatartás- és viselkedésformák tekintetében az iskolai telephely vezetőjének percepcióit kifejező elemi adatok alapján többlépcsős matematikai eljárással létrehozott mutató, a fegyelemindex áll. Emellett a cikk – a fegyelemindex alapjául szolgáló szubjektív adatok tényalapúságának, illetve az indexképzés mechanizmusának elemzésével – a fegyelemindex érvényességével kapcsolatos kérdéseket is felvet.
Elemzéseink azt mutatják, hogy a vizsgált informális szervezeti jellemzők nincsenek összefüggésben a fegyelemindex nagyságával. A szervezeti jellemzőkkel várt összefüggés a fegyelemindex éves ingadozásának kiküszöbölésével sem jelenik meg. A fegyelemindex érvényességének vizsgálata céljából végzett elemzéseink azt jelzik, hogy ugyan a telephelyvezetői percepciók nem függetlenek a diákok körében előforduló magatartásoktól, azt döntően más, eddig még feltáratlan mechanizmusok befolyásolják.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-06-16

Hogyan kell idézni

Paksi, B., Széll, K., & Fehérvári, A. (2020). A fegyelemindex körbejárása: Tartalmi vonatkozások és szervezeti meghatározottság. Socio.Hu Társadalomtudományi Szemle, 9(4), 1–23. https://doi.org/10.18030/socio.hu.2019.4.1

Folyóiratszám

Rovat

Tanulmányok