A család természete a közgazdaság–tudományban: A neoklasszikus megközelítésektől az intézményi felfogásig - Golovics, József (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2023)
Jelen tanulmány a család közgazdaságtanáról ad áttekintést, bemutatva, hogy a különböző közgazdaság–tudományi megközelítések miként tekintenek a családra, s miben látják annak funkcióját. Először a háztartások feketedoboz–modelljét vázoljuk fel, amely egy egyszemélyi döntéshozóként működő fogyasztási egységként tekint a családra. Ezután a családot kollektív döntéshozóként kezelő neoklasszikus irányzatra térünk rá, amelyben már a háztartáson belüli optimális erőforrás–allokáció kérdése kerül a középpontba. Végül, de nem utolsósorban a családra szerződésként, a tranzakciók irányítási struktúrájaként tekintő intézményi közgazdaságtani megközelítés alapvetéseit ismertetjük. Az áttekintés során kitérünk az egyes modellek hiányosságaira, továbbá arra is, hogy az újabb megközelítések miben lépnek túl a megelőzőkön s mivel egészítik ki azokat.