Párkapcsolati formák a magyar elitben - Kristóf, Luca (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2013)
ABSZTRAKT Tanulmányomban a következő kérdésre kívánok választ találni: Melyek a tipikus párkapcsolati formák a magyar elitben, és mitől függ, hogy az elit tagjai melyikben élnek? A párkapcsolati típusok vizsgálatának segítségével egyrészt az elit kiválasztódásának egy korábban kevésbé kutatott tényezőjét tárhatjuk fel, másrészt a mai magyar társadalomban fennálló nemek közötti egyenlőtlenségek mélyebb megértéséhez is hozzájárulhatunk. Elit survey–k adatai alapján vizsgálom a különböző párkapcsolati formák elterjedtségét és stabilitását két évtizeden (1988–2009) és három elitszegmensen (politikai, gazdasági és kulturális elit) keresztül. Áttekintem az elitfelvételek párkapcsolatokkal és az elit tagjainak partnereivel kapcsolatos adatait, majd a két tipikus párkapcsolati típus, a vegyes kapcsolattípus valamint a kettős karrierre épülő kapcsolattípus elterjedtségét magyarázó tényezőket keresem. Kulcsszavak: elit, család, karrier, párkapcsolat