Alternatív életstratégiák értékvonatkozásai és azok integratív szerepe - Kapitány, Ágnes; Kapitány, Gábor (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2016)
Absztrakt A tanulmányban ismertetett kutatás során 2007 és 2011 között összesen 241 interjú (többségében hos – szabb videóinterjú) készült, olyan különböző társadalmi, nemi és életkori csoportokhoz sorolható interjúalanyokkal, akiknek világképük, társadalmi státuszuk és politikai alapállásuk is különböző volt; a kiválasztás alapjául a haszon– és sikerorientált mainstreamtől eltérő életstratégiájuk szolgált. A szerzők hipotézise szerint a mainstreamtől eltérő attitűd bizonyos értékek dominanciáját feltételezi, amelyek a társadalmi integráció szempontjából is fontos szerepet játszanak; e tanulmányban a kutatás eredményeinek ismertetése során ezeket az értékeket összegezték. Kulcsszavak: alternativ életstratégiák, értékek, integráció, világképek