A korrupció típusai és vállalkozás jellege: egy új megközelítés - Varga, Szabolcs (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2017)
Absztrakt Tanulmányomban a korrupciót új szemszögekből közelítem meg. Elsőként egy új tipológia körvonalait vázolom fel, melynek alapjául fogalmi–elméleti keretként Max Weber uralmi típuslehatárolását használom. Ezzel összefüggésben előbb indoklom, hogy miért tekintem termékeny választásnak a szerző uralomtipológiáját, majd ismertetem az ez alapján létrehozott kételemű korrupciós tipológiát: a bürokratikus, avagy jogon alapuló, illetve a személyes autoritás centrumkategóriájával leírható patriarchális, avagy patronázson alapuló típusokat. Ezután a korrupció kialakulásának és működésének egyes jellemzőit és funkcióit összegzem. A tanulmány második részében a schumpeteri vállalkozás fogalmait újszerűen felhasználva mutatom be, hogy egyes korrupciós esetek miért értelmezhetők destruktív vállalkozásként. Végül azt vizsgálom, hogy miért van folyamat jellegük, a folyamat hogyan szakaszolható, és a szakaszoknak milyen jellegzetességeik vannak. Kulcsszavak: korrupció, korrupciós tipológia, destruktív vállalkozás, a korrupció folyamata