Beilleszkedés és kiilleszkedés, otthon és otthontalanság A társadalmi beágyazottság újraszerveződése a kelet– és közép–európai házi ápolók migráns életútjában - Turai, Tünde (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2017)
Absztrakt A posztszocialista országok munkavállalói számára lehetővé vált a rendszerváltást követően a globális háztartásiparba való belépés, a külföldi pénzforrásokhoz való hozzáférés, a korábbi szerepekből való kitörés és egy új identitás kialakítása. A származási és befogadó ország társadalmi adottságai olyan dinamikákat aktiválnak, melyek ezt a pályát nyitva tartják az olcsó keleti munkaerő részére, ám a migráns ápolói foglalkoztatás a rá jellemző strukturális tényezők és gender–jellemzők következtében rétegzett egyenlőtlenségekkel jár, melyek sajátosan meghatározzák a szektor alkalmazottainak életminőségét és lehetőségeit. A globális jelenségben részt vevők ugyan kényszerpályák szorításában, kontrollált mozgástérben és strukturális korlátozások között valósítják meg migrációs pályájukat, mégis cselekvő és hatással bíró aktorokként tekintek rájuk. Ez a megközelítés láthatóvá teszi ugyanis, hogy a kelet– és közép–európai migráns nők milyen módokon hozzák meg döntéseiket az adott keretek között, hogyan tágítják azokat vagy szorulnak bele, hogyan szabják magukra, valamint azt is, mindezek miképpen befolyásolják őket, és hogyan hatnak vissza korábbi kapcsolataikra, gyakorlataikra, értelmezéseikre. Tanulmányomban azt tárom fel, hogy a migráns életszakasz milyen helyet foglal el a személyes életútban, hogyan kapcsolódik a korábbi életelképzelésekhez és élettapasztalatokhoz, milyen új kereteket rendel az egyéni életlehetőségekhez, miként formálja újra az egyén társadalmi környezetét, hogyan képződnek az idegenség és az otthon kategóriái a migráció során, vagyis: milyen beilleszkedési utakat és útvesztőket járnak be a kelet– és közép–európai háztartási alkalmazottak, illetve ezt milyen kiilleszkedési folyamatok kísérik. Kulcsszavak: női migráció, integráció, rétegzett egyenlőtlenség, informális gazdaság, idősgondozás, globális háztartásipar, otthon, idegenség–képzetek