Megbélyegzett kapcsolatok az államszocialista Magyarországon - Takács, Judit; P. tóth, Tamás (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2017)
Absztrakt Tanulmányunkban az azonos nemű partnerek iránti vonzalmak államszocialista időszakra jellemző megnyilvánulási formáit és társadalmi környezetét mutatjuk be. Általánosságban arra keressük a választ, hogy lehetett–e, volt–e „meleg élet” az 1950–es, 60–as, 70–es, 80–as évek Magyarországán (elsősorban Budapesten). Kutatásunk empirikus alapját az érintettekkel készített interjúk (n=56) és levéltári források alkották. Jelen írásban azzal foglalkozunk, hogy hogyan gondolkodtak interjúalanyaink saját szexualitásukról, és mindez hogyan hatott érzelmi életükre valamint partnerkapcsolataik alakítására. Kulcsszavak: homoszexualitás, államszocializmus, társadalomtörténet