Jóléti állam Keynes és a köztulajdon - Voszka, Éva (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2018)
Absztrakt A fejlett európai országokban az állami tulajdon 1945 után több hullámban is kiterjedt, miközben kialakultak a „keynesi jóléti állam” különböző változatai. A tanulmány ennek a két folyamatnak a kapcsolatát vizsgálja, pontosabban azt, hogy adtak–e elméleti hátteret az államosításokhoz a keynesi, illetve jóléti teóriák. A nem teljes körű és csak a tulajdonlás kérdésére összpontosító elemzés következtetése az, hogy az államosítások szilárd elméleti alapok nélkül indultak. Csak az állami szerep növekedésének általános, a keynesi jóléti államban összegződő keretfeltételei adtak nekik hátszelet – de természetesen ez sem kevés. Kulcsszavak: állami tulajdon, államosítás, jóléti állam elméletek, keynesianizmus