Lakásmobilitás, társadalmi pozíciók és integrációs csoportok - Csizmady, Adrienne; Győri, Ágnes; Kőszeghy, Lea (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2019)
Tanulmányunk a magyar integrációs csoportok lakásmobilitási mintáit vizsgálja a lakásutak egy szegmense, a jelenlegi és előző lakás jellemzői alapján. Kiindulópontként a lakásmobilitás fő meghatározóit és a magyarországi lakásrendszer néhány releváns sajátosságát mutatjuk be. Majd az MTA TK Integrációs adatfelvétel (2015) adatai segítségével feltárjuk, hogyan függ össze az egyének integráltsága a lakásút–szegmensek tipikus mintázataival. Eredményeink – a lakásmobilitás életcikluselméletével összhangban – megerősítik a demográfiai tényezők, ezen belül elsősorban a családi állapot és az életkor meghatározó szerepét. Ugyanakkor rámutatnak a társadalmi–demográfiai változókon túl a társadalmi pozíció lakásutakra gyakorolt hatására, ezen belül a bérleti szektoron belüli mozgásra, illetve a tulajdonosi szektor felé történő kilépésre. Az ellentétes társadalmi pozícióban lévő csoportok eltérő lakásutakat járnak be: miközben a kapcsolatgazdag politikailag aktívak lakásútjában jellemzően nem jelenik meg a bérleti szektor, a dezintegrált kirekesztettek, valamint a gyengén integráltak körében átlag feletti a bérleti szektoron belül mozgók aránya.