Felhívás tanulmányok írására: A Covid–19-járvány társadalmi hatásai

2022-04-28

A Covid–19-járvány társadalmi hatásai

A Socio.hu Társadalomtudományi Szemle felhívása tanulmányok írására

A Socio.hu Társadalomtudományi Szemle – a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely kiadásában megjelenő, az MTA Szociológiai Bizottsága által „A” kategóriába sorolt, lektorált folyóirat – „A Covid–19-járvány társadalmi hatásai” címmel tematikus szám kiadására készül.

Sokan felhívták már a figyelmet a világjárvány, illetve az annak megfékezésére tett intézkedések lehetséges negatív hatásaira, többek közt a gazdasági életre, a munkaerőpiacra, ezáltal az egyének és családok anyagi helyzetére, a mindennapok szervezésére, a testi és lelki egészségre, illetve a társas kapcsolatok alakulására. Az újabb és újabb hullámok idején újabb és újabb problémákkal, dilemmákkal szembesülhettek az emberek: a koronavírus terjedésének csökkentését célzó lezárások, karanténidőszakok, illetve a távolságtartást előíró rendelkezések közvetlen és hosszabb távú hatásai minden bizonnyal még hosszú ideig a társadalomtudományi vizsgálatok tárgyai lesznek.

A járvány kitörése óta több folyóiratban is megjelentek – főként az első hullámban tapasztalt jelenségeket elemző – tanulmányok. Tematikus felhívásunkban most elsősorban az első hullámot követő időszakra vonatkozó, empirikusan megalapozott, saját kutatómunkára épülő, eredeti tanulmányok beküldésére kérjük az érdeklődő kutatókat.

A tervezett tanulmányokat a következő e-mail címre kérjük elküldeni: albert.fruzsina@tk.hu

A tanulmányok leadási határideje: 2022. június 30.

A tanulmányok elkészítésével kapcsolatos formai elvárások itt olvashatók: https://socio.hu/szerzoinknek

A tematikus szám megjelenése – az anonim lektorálás menetétől függően – 2022. novemberben várható. A beküldés nem garantálja automatikusan a megjelenést, ez a lektorálási folyamat függvénye. A tematikus számmal kapcsolatos kérdéseivel forduljon bátran Albert Fruzsinához (albert.fruzsina@tk.hu).

Budapest, 2022. április 28.

A Socio.hu Társadalomtudományi Szemle szerkesztősége