A közeli kapcsolathálózatok mintázatai a Covid19-járvány idején a magyar aktív korú felnőtt lakosság körében

Szerzők

  • ALBERT Fruzsina Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet
  • BRYS Zoltán Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet
  • CZERMANN Márton Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet
  • GERDÁN Mercédesz Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet

DOI:

https://doi.org/10.18030/socio.hu.2022.4.140

Kulcsszavak:

Covid19-járvány, egocentrikus kapcsolatháló, a kapcsolatok változása

Absztrakt

Jelen tanulmányban egy újonnan alkalmazott, az egyének legfontosabb felnőtt kapcsolatait feltérképezni célzó, a korábban többször vizsgált fontos beszélgetési hálózatokénál tágabb névgenerátor-kérdés alapján kirajzolódó egocentrikus hálózatokat és azok szociodemográfiai csoportonkénti eltéréseit, illetve a kapcsolattartás módja, gyakorisága és a kapcsolatok minősége szempontjából a kérdezett személyes megélése alapján kibontakozó változásokat mutatjuk be. Az elemzés a Covid19-járvány társadalmi hatásai című kutatás adatait használja. A kérdőíves adatfelvétel 2021. november 29. és 2021. december 11. között online, kvótás módszerrel történt a 18–65 éves, magyar, internet-hozzáféréssel rendelkező lakosság körében, a mintanagyság 1000 fő volt. A kvóta meghatározása a kor, a nem, a településtípus és az iskolai végzettség dimenziói szerint a KSH továbbvezetett népességi adatai alapján történt.

A megkérdezettek 4,6%-a (95% MT 3,3–5,9%) teljesen elszigetelt, a válaszadók átlagosan 5,5 (IQR=2–8) számukra fontos személyt neveztek meg. A közeli családi kapcsolatok dominanciája nagyon erős. A válaszadók visszaemlékezése alapján a személyes kapcsolattartás aránya a lezárások alatt lecsökkent, míg a kapcsolatok minősége túlnyomórészt nem változott vagy inkább romlott.

Szerző életrajzok

BRYS Zoltán, Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet

tudományos segédmunkatárs, Család és Társas Kapcsolatok Kutatási Osztály

GERDÁN Mercédesz, Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet

gyakornok

##submission.downloads##

Megjelent

2022-12-30

Hogyan kell idézni

Albert, F., Brys, Z., Czermann, M., & Gerdán, M. (2022). A közeli kapcsolathálózatok mintázatai a Covid19-járvány idején a magyar aktív korú felnőtt lakosság körében. Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 12(4), 140–161. https://doi.org/10.18030/socio.hu.2022.4.140

Folyóiratszám

Rovat

A Covid19-járvány társadalmi hatásai - Tanulmányok